de tijger teckel

De teckel is al een heel oud ras en werd in Duitsland gefokt. Vooral in Zuid-West Duitsland werd de tijgerteckel gefokt welke uitstekende jachthonden waren. Het doel van de fokkerij was een hond te creeëren, zonder vrees, die onder de grond kon graven, jagen op de vos en vechten op leven en dood met de gemene das.

 

 

 


 

 

Napoleon Loved Dachshunds – November 8th, 2006

  This week we look at two dog names:

Grenouille and Faussete

Perhaps the most famous dachshund lover of all, was Napoleon Bonaparte. In this early painting of the emporor as a young man, his trusty dappled long-hair dachshund Grenouille stands attentively beside him.

Later in life, Napoleon acquired a taste for smooth-hair dachshunds, like the one included in this later portrait, a female named Faussete, which was probably tan or red in color. 

Napoleon loved these dogs passionately, and kept dachshunds with him his entire life. Although he was a fierce warrior general, and he respected the strength and tenacity of his dogs, Napoleon refused to take his dachshunds into battle, for he loved them so and could not bear the thought of losing them to the hand of an enemy.

Having owned several dachhunds over his life, Napoleon was known to weep for days when they died.

 

In de Napoleontische tijd (1797-1814) waren er al getijgerde teckels die bij het bejagen van vos- en dasburchten als moedige metgezellen van de jagers werden gewaardeerd en geprezen. Vroeger prefereerde de jagers de tijgerkleur, zodat zij zich bij het bejagen van het wild zich niet konden vergissen tussen buit en hond.

Nog steeds is hij een trouwe begeleider van de jager, maar tevens is de teckel een geweldig fijne familiehond. De teckel is enorm intelligent, heeft een diep filosofische ernst en is tegelijk een grote deugniet.

De tijgerteckels, ze worden innig geliefd of ze worden verguisd. Ben je gezellig met je hond aan de wandel dan krijg je vaak verbaasde en/of afkeurende blikken gevolgd door: "Uw hond is zeker al heel oud hé, hij heeft overal grijze vlekken"'of "Hm, is dat een teckel, jaja, zal wel een bastaard zijn".

Evenals het zwart-rood, bruin (chocolade) is ook de tijgerkleur een oerkleur en niet zoals vele denken de rode kleur. Dit rood is er ingefokt. Dit werd gedaan door Freiherr von Daack (deze begon zijn fokkerij in 1868, met het motto "de Teckel moet als jachthond worden gefokt"). Hij gebruikte hiervoor de Hannoveraanse Zweethond. Het helle rood van de Hannoveraan  bekoorde hem zo dat hij deze kleur bij zijn teckelmeute er in kruiste. Hij gebruikte hiervoor een zeer laag gestelde teef met deze mooie helrode kleur. Met de helrode nakomelingnen werd  verder gefokt. Zijn zoon en kleinzoon namen later de fokkerij over.

De getijgerde teckel komt in verschillende kleuren voor, nl.:

Zwarttijger, roodtijger en bruin (choco) tijger

(anders gekleurde tijgertjes zijn hier door de verschillende rasverenigingen en door  de FCI niet erkend).

 

 

Wolffie langhaar zwarttiijgerpup
Crevette langhaar roodtijger, bij langer worden vacht vervaagd vaak de tijgertekening
Faolan langhaar bruintijger

Ieder tijgerteckeltje is uniek, niet één is hetzelfde getekend. Sommige hebben grote donkere vlekken, de ander kleine en sommige lijken wel stipjes te hebben. De aftekening is als ze nog pup zijn heel duidelijk afgebakend, maar bij het groeien en volwassen worden kunnen deze aftekeningen veranderen, vaak krijgen de donkere delen de overhand.
Het tijgerpatroon bij de Roodtijger vervaagt vaak helemaal, het vervloeit als het ware. Ze kunnen er dan uitzien als zuiver rood, vaalrood, sommige kunnen wat zwart dekhaar hebben, maar dat komt ook bij de "gewone" rode teckel voor.
(Ik heb het hier alléén over de langhaar teckel, daar ik me daar in gespecialiseerd heb.)

Breac als pup tijgertekening duidelijk zichtbaar
Breac als volwassen teckel, tekening vervaagd, blauw oogje verraad het merle gen

Wat ook voorkomt bij de tijgerteckel is een blauw oog (in enkele gevallen zijn beide ogen blauw). Dit hangt samen met de Merle-factor, kijk maar eens naar de Blue Merle Collie.

Heeft een rode, zwart-rode, of chocolade kleurige teckel een blauw oog of zelfs maar één kleine blauw vlekje in het oog, dan is het een tijgertje en draagt dus de merle-factor.
Zo'n oogje wordt glas- of perloog genoemd. Ook ziet men wel een oogje dat 2-kleurig is, deels bruin, deels blau
Glasogen treft men ook bij paarden aan.
Bij de Indianen werden deze paarden "Geestdieren" genoemd en als heilig beschouwd.

Let wel, dit is beslist geen fout. Ofschoon het niet zo gewenst is, moet het getolereerdworden op shows. De hond mag er beslist nietlager door gekwalificeert worden. Toch kan het gebeuren, ook al is de teckel anatomisch perfect, dat hij niet de kwalificatie krijgt die hij eigenlijk verdient omdat, laat ik het maar ronduit zeggen, degene die keurt het gewoon lelijk vindt. Hier spreekt dus duidelijk de persoonlijke voorkeur  en wordt de anatomie van een goede hond van tafel geveegd. Telt niet meer mee.
Gelukkig zijn er keurmeesters die beter weten en zo'n teckel wel op de juiste manier keuren en plaatsen
.

Zo'n blauw oogje is soms toch wel handig, op die manier kun je je ook nooit   "vergissen" bij een dekking. Vooral met rood x roodtijger.

                                 
  Sluit a.u.b. de Roodtijgers niet uit van de fokkerij, ook degene niet met een blauw oog. Zij kunnen weer een donker oog vererven, net zoals een donker oog een blauw oog kan vererven. 
Uit een paring tussen een roodtijger en een niet-tijger geeft heel vaak de mooiste tijgertjes.

Laat wel de rode teckels voor alle zekerheid  DNA testen zeker als er tijger in het voorgeslacht zit. Dit om zeer onaangename verrassingen voor te zijn.


Tijger x tijger (Mm x Mm) geeft wittijger oftewel de homozygote tijger MM (letale facor) met alle narigheid van dien: doofheid, slechtziendsheid/blindheid, onvruchtbaarheid.
Overal ter wereld zul je altijd fokkers aantreffen die deze teckels fokken, het wit staat zo spectaculair, ze elimineren de zieke dieren en verkopen de rest. Onverantwoordelijk, trouwens de kopers vaak ook, hoezo "mooi, mooier, mooist"?


 De onderstaande afbeeldingen komen ook van een amerikaanse site. De wittijger hierop is doof en blind.

Merle x Merle verparing
wittijger.

                  
De juiste wijze is tijger x niet-tijger, theoretisch gezien geeft dit 50% tijger en 50% niet-tijger in een nest. De praktijk is echter anders, vaak zit er maar één of twee tijgers in een nest. Geregeld zit er helemaal geen tijger bij en is alles zwart-rood. De uit deze combinatie gefokte tijgers zijn zgn. heterozygote tijgerteckels, net zo gezond en vitaal als hun een- of tweekleurige soortgenoten zonder merle.

De heterozygote tijger vererft dus zowel het tijgerpatroon en zwart-rood, of bruin
De zwart-rode teckel uit zo'n combinatie kan alleen maar zwart-rood vererven. Toch maar voor de zekerheid een DNA test laten doen voor het geval hij toch krypto mocht zijn. Je weet nooit. Zekerheid voor alles.  Paar je zo'n teckel met een andere zwart-rode dan zijn de nakomelingen zwart-rood.
Helaas zijn er vele die dit niet weten of willen weten, curcus genetica volgen?

 

Nog een beetje wetenschappelijk

Rood is dominant over zwart-rood en chocolade .
Zwart-rood is dominant over chocolade.
Chocolade is een recessieve kleur kan alleen maar chocolade geven.
(het bijzondere bij een bruine (chocolade) teckel is dat zijn neusspiegel, voetzooltjes, lipranden en oogleden bruin moeten zijn, eerst dan is een "bruine" ook een echte bruine teckel).

Inmiddels zijn er ook een nieuwe loci  ontdekt oa.  de K locus.
Kb vormt zwart pigment
Kbr brindle
Ky helder tan op de plaats van het patroon.

Genetisch zien ze er als volgt uit: (corrigeer me als ik er naast mocht zitten) hier zit nog geen K locus bij


Rood:     ay ayBBCCDDeeggKKmmSStt  
            geeft helder rood

            ay at BBCCDDEeggKKmmSStt
            rood met donkere haarpunten (in amerika en engeland sable)

 Gestroomd:  ay atBBCCDDebr e ggKKmmSSTT
                 geeft donkergestroomd

Black and Tan: at at BBCCDDeeggKyKymmSStt

Chocoladeand Tan: at at bbCCDDeeggKyKymmSStt

Zwarttijger:  at at BBCCDDeeggKyKyMmSStt
                de merle factor is een intermediaire factor beide kleuren 
                 vererven even sterk

Roodtijger: ay ay BBCCDDeeggKKMmSStt

Chocoladetijger: at at bbCCDDeeggKyKyMmSSt
                    


Bronvermelding:
Cursus: AKK en E & B, lezing NTC. ( al lang geleden)

Verdere bronvermeldinge;
Heel veel dank aan mijn (overleden) vriendin, van wie ik zeer veel geleerd heb: 
Hildegard Krieger       

Nieuwe reacties

16.02 | 18:19

Goedeavond,wij zijn op zoek naar een gevlekte gladharig meisje,heeft u er 1 of weet u misschien een fokker die ze wel heeft?
Ik hoor graag van u
Groeten marian

04.01 | 18:51

Sorry, ik weet momenteel geen pups ook geen nakomelingen van mijn reutjes.
Hartelijke groet

03.01 | 16:07

Mijn man en ik zijn op zoek naar een langharige teckelpup (met tijger vacht) heeft u, of krijgt u in de nabije toekomst een nestje? Groetjes, Frans en Lieke